Sport i fitness

fit recipes 🍎

BURGER Z BURAKA:
SKŁADNIKI (ok. 17 burgerów średniej wielkości):


2 szklanki startych na grubym oczku surowych buraków (240g)
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* (bulguru lub komosy ryżowej) (300g)
1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (130g)
1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
1/2 szklanki posiekanej cebuli (80g)
1/2 szklanki bułki tartej (60g)
1/4 szklanki oleju (60ml)
3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 posiekane ząbki czosnku
1/2-3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 łyżki sosu sojowego Tamari ** (30-45ml)
sól do smaku

Tamari różni się od zwykłego sosu sojowego tym, że jest bardziej skoncentrowany i mniej słony; Najlepszy jest organiczny sos Tamari, który składa się z: wody, soi, soli morskiej i koji-gatunek grzybów stosowany podczas fermentacji nasion soi. Jest on bezglutenowy i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Warto korzystać z niego podczas przygotowywania dressingów, dipów lub stosować jako zamiennik zwykłego sosu sojowego.
PRZYGOTOWANIE:
Nastawiamy piekarnik na 180°C. (W komentarzach pod postem doradzono nam, że jeśli chce się bardziej przypiec burgery, najlepiej jest nastawić piekarnik na 200°C)
Ścieramy surowe buraki na tarce (podana ilość powinna wyjść z 2 dużych buraków), kroimy cebulę i natkę pietruszki, siekamy czosnek.
Prażymy nasiona.
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu wyrabiamy dokładnie ręką. (Masa będzie nam lekko barwić ręce, jeśli chcemy tego uniknąć, należy założyć jednorazowe gumowe rękawiczki)
Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki.
Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 25 minut. (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę)
Jeśli nie możemy ich upiec, możemy usmażyć je na patelni.Podajemy je same z ulubionymi surówkami, lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem lub chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation