Święta i uroczystości

Walentynki

Walentynkowa słodycz z kremem i Ferrero Rocher

(przepis na 4 porcje)
Ciasto:
160 g mąki (typ 00)
100 g masła
90 g cukru
50 g żółtka jaj
40 g startej czekolady gianduja
40 g mąki z orzecha laskowego
30 g zmielonych orzechów laskowych
2 g soli
1 szczypta proszku do pieczenia (na jedno ciastko)
Zmieszaj masło z cukrem, dodaj orzechy laskowe, żółtko jaj i czekoladę. Następnie dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Uformuj kształt ciasta, ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto tak, aby miało grubość 3-4 mm wykrój z niego kropelki.
Krem czekoladowy
(krem może być również przechowywany w lodówce. Jako przekąska na zimno będzie doskonałym dodatkiem do kawy)
120 g gorzkiej czekolady
80 g śmietanki
Podgrzej śmietankę do momentu zagotowania, wrzuć rozdrobnioną czekoladę i mieszaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być jednolita i błyszcząca. Podziel ją na 12 części, włóż do silikonowej formy, a następnie do lodówki.
Nadzienie malinowe
(krem może być również przechowywany w lodówce. Jako przekąska na zimno będzie doskonałym dodatkiem do kawy)
125 g malin
30 g cukru
3 g żelatyny
Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. Na małym ogniu gotuj maliny z cukrem z dodatkiem 20 g wody przez 5 minut. Dodaj nadzienie do przygotowanego wcześniej kremu czekoladowego i, jeśli zajdzie taka potrzeba, przelej przez sito. Dodaj żelatynę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Masę rozlej do silikonowych foremek i włóż do lodówki.
Krem bawarski z orzechami laskowymi
240 g mleka
130 g ubitej śmietany
55 g żółtek jaj
40 g cukru
24 g skrobi kukurydzianej
20 g masła
8 g żelatyny
100 g rozdrobnionych orzechów laskowych
Sól morska « fleur de sel »
Namocz żelatynę. Połącz i wymieszaj żółtka jaj, cukier i skrobię kukurydzianą. Podgrzej mleko do zagotowania, dodaj zmieszane wcześniej składniki i gotuj na małym gazie, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Wyłącz gaz, dodaj masło, żelatynę i wymieszaj aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodaj orzechy laskowe, szczyptę soli morskiej i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec dodaj i delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę.

Z orzechowego ciasta wytnij kształty kropelek, ułóż je na talerzu. Przełóż je nadzieniem czekoladowym i malinowym, następnie pokryj je kremem bawarskim. Całość udekoruj pojedynczymi Ferrero Rocher.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation