Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* herbatniki – ok. 2 szkl

* masło – 90 g

* cukier puder – 2 łyżki

MASA SEROWA:

* ser biały 3x mielony – 300 g

* jogurt grecki – 200 g

* cukier puder – 60 g

* wanilia – 1 laska

* żelatyna – 3 łyżeczki

* woda – 20 ml

MUS:

* truskawki – 400 g

* jogurt grecki – 100 ml

* sok z cytryny – 1 łyżka

* cukier puder – 4 łyżki

* żelatyna – 4 łyżeczki

* woda – 50 ml

BIAŁA CZEKOLADA:

* biała czekolada – 100 g

* śmietana 30% – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm ).

MASA SEROWA:

Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.

Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.

Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia.

MUS TRUSKAWKOWY:

3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.

Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając , studzimy.

Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę serową.

Wstawiamy do lodówki.

BIAŁA CZEKOLADOWA:

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylewamy na stężały mus truskawkowy,

Dekorujemy truskawkami i kroimy po zastygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation