Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na spód:

300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również Oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
(Masło i czekoladę całkowicie roztopić przed połączeniem z ciasteczkami)

Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać np. dnem szklanki. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.

Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:

250 g serka mascarpone
200 g mleka słodzonego skondensowanego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).

W misie miksera umieścić serek mascarpone i słodzone mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania białek). W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt. Powinien powstać gęsty, jednolity krem.

/Uwaga: zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu - ale nie zawsze, zależy od firmy produkującej mascarpone./

Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Ponadto:

600 g świeżych malin
cukier puder do oprószenia
Na wierzch schłodzonego kremu poukładać maliny, oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation