Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mazurek kajmakowy

Skład:

(forma o wymiarach: 9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 cm)

150 g mąki

120 g schłodzonego masła

25 g cukru pudru

1 -2 łyżki wody

kajmak:

1 szklanka brązowego cukru (może być zwykły)

150 ml śmietanki 36%

2 łyżki masła

150 g serka mascarpone (może być więcej)

Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
Aby zrobić kajmak: na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy cukier do płynnej konsystencji. Ważne, żeby do tego czasu nie mieszać. Zmniejszamy ogień. Następnie ostrożnie dodajemy śmietankę i masło. Teraz mieszamy – mogą powstać grudki, ale w trakcie mieszania rozpuszczą się. Gotowa masa powinna mieć brązowy kolor. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Do ostudzonego karmelu dodajemy po łyżce serek mascarpone stale mieszając mikserem na niskich obrotach. Tak powstały kajmak rozkładamy na kruchym spodzie.

http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/mazurek-kajmakowy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation