Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na ciasto:

250 g masła, zimnego
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.

Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
125 g masła
3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.

Ponadto:

brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam 3 puszki po 400 g każda - można oczywiście dać mniej, ile lubicie)
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części.

W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.

Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation