Kuchnia

Ciasteczka

Czekoladowe popękane ciasteczka | M&M cooking

Składniki:

2 tabliczki czekolady deserowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120 g masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
cukier puder do obtoczenia ciastek



W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę, masło i dodajemy ekstrakt waniliowy.

Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę po czym dodajemy ostudzoną masę czekoladową.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól i proszek do pieczenia.

Do mokrych składników dodajemy mąkę do momentu połączenia się składników.

Odkładamy gotową masę do lodówki na minimum 2-3 h

Po określonym powyżej czasie masa stanie się twarda. Nabieramy ją na łyżeczkę, wrzucamy do miseczki z cukrem pudrem, obracamy aż całość zrobi się biała i formujemy ciasteczko.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy ciastka i pieczemy 15-20 min w 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation