Kuchnia

Ciasteczka

Moje Wypieki | Bezmączne ciasteczka orzechowe

Ciastka z masła orzechowego, bez dodatku mąki (lub jej zamienników). Po prostu masło orzechowe (może być z domowego przepisu), jajko i drobinki czekoladowe :-). Bardzo szybkie i proste do przygotowania. O mocnym zapachu i smaku masła orzechowego. Pyszne, choć bardziej tłuste w porównaniu do tradycyjnych ciastek - źródłem tłuszczu są wyłącznie orzechy, z wierzchu przyjemnie chrupiące :-).

Składniki na 16 - 18 sztuk:

225 g masła orzechowego
100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.

2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation