Kuchnia

Ciasteczka

Moje Wypieki | Kruche ciastka pomarańczowo - orzechowe
Składniki na 2 blaszki ciastek:

150 g masła, zimnego
75 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g posiekanych orzechów włoskich
75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło, cukier puder, mąkę, żółtko, sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie.

Formować ciastka - tu dwie metody do wyboru:

- ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich uformować w wałek o grubości około 4 cm, zawinąć je w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na plasterki grubości około 4 mm

- ciasto schłodzić, następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką; wycinać ciasteczka (ciastka wykonane tą metodą wychodzą zgrabniejsze).

Wycięte ciastka układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation