Kuchnia

kluseczki,kluchy

Kluski śląskie ciemne Składniki:

1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, sól

Ziemniaki obrać. 1/2 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu przepuścić przez maszynkę albo dokładnie rozgnieść, żeby nie było grudek. Drugą połowę surowych ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, odcisnąć i odstawić, żeby ściemniały. Połączyć w misce starte ziemniaki z ugotowanymi. Wyrównać powierzchnię i podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, wyjąć 1/4 część masy i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i z powrotem wrzucić odłożoną część ziemniaków. Chodzi o to, żeby dodać mąkę ziemniaczaną w ilości odpowiadającej 1/4 objętości masy ziemniaczanej. Masę dokładnie wyrobić. Formować rękoma okrągłe kulki, lekko spłaszczyć i w każdej palcem zrobić wgłębienie. Kluski gotować w osolonym wrzątku przez ok. 7-10 minut od wypłynięcia na wierzch. Kluski podajemy jako dodatek do mięsa, ale doskonale też sprawdzają się jako samodzielne danie, np. ze skwarkami lub sosem pieczarkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation