Kuchnia

Sałatki, surówki + gotowane, smażone i duszone warzywa

Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii

Składniki
• 300 g filetu z kurczaka
• 4 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
• 3 plastry ananasa
• 3 łyżki kaszy kuskus
• 2 duże cykorie
• 1 pomarańcza
• 1 czerwona papryka
• sok z połowy cytryny
• sól
• kiełki i wstążki marchewki do dekoracji
Do wędzenia:
• 100 g ryżu
• 2 łyżki czarnej herbaty
• 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Mięso lekko posolić, polać olejem Kujawskim z ziołami i odstawić na 20 min. Garnek wyłożyć 3-4 warstwami folii aluminiowej. Ryż, cukier i herbatę wysypać na folię. Mięso ułożyć na wkładce do gotowania na parze, umieścić w garnku i przykryć pokrywką. Całość umieścić na ogniu. Gdy pojawi się dym, podgrzewać jeszcze przez 2-3 min., następnie zmniejszyć ogień i wędzić przez 15 min. W drugim garnku zagotować wodę. Przełożyć do niego uwędzone mięso i gotować na parze przez 10 min.

Kuskus polać łyżeczką oleju Kujawskiego z ziołami, skropić sokiem z cytryny i zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i pozostawić do wchłonięcia wody. Ostudzić.

Pomarańczę wyfiletować. Pozostały olej wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Składniki sałatki pokroić w kostkę, połączyć i polać dressingiem. Z cykorii delikatnie zdjąć 12 liści i napełnić je sałatką. Po napełnieniu udekorować kiełkami oraz wstążkami marchewki.

Porada:
Aby liście cykorii nie przechylały się na bok, należy delikatnie ściąć je od spodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation