Kuchnia

Desery

Mrożony jogurt truskawkowy

Składniki na ponad 1,5 litra mrożonego jogurtu:

800 g truskawek
500 g jogurtu naturalnego lub greckiego
pół szklanki śmietany kremówki 36%
świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
2/3 szklanki cukru (lub wedle smaku)
Wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu i zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).

Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Mrożony jogurt można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation