Kuchnia

Desery

Krówki

Składniki na około 25 cukierków:

300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być kremówka)
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziłam).

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation