Kuchnia

moje gotowanie

bakłażan faszerowany
2 bakłażany
400g mięsa mielonego
1 torebka ugotowanego ryżu
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżeczka harissy w paście
świeże zioła: koperek, mięta, kolendra
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek, obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory, jak i miąższ z bakłażana oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła , harissę sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation