Kuchnia

Kuchnia fit

Kuchenne potyczki Alergiczki: Waniliowe babeczki z ciecierzycy
SKŁADNIKI:

1 puszka ciecierzycy
3 jajka
1 łyżka bg proszku do pieczenia
50 gram wiórków czekoladowych
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duży cukier waniliowy
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka oleju

KREM:

300ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki agar agar lub 1 żelatyny
1 łyżka cukru waniliowego
pół laski wanilii

WYKONANIE:

Ciecierzycę przepłukać pod wodą i odsączyć na sitku. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę. Do blendera wrzucamy cieciorkę, żółtka, olej, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy. Blendujemy na gładko. Dorzucamy mąkę ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia i blendujemy jeszcze 30 sekund. Przekładamy masę ciecierzycową do miski i mieszamy z wiórkami czekoladowymi. Ubite białka mieszamy z masą ciecierzycową i mieszamy do połączenia. Przekładamy do papilotek, pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Z tej porcji wychodzi na styk 12 babeczek.
Krem: Agar agar rozrabiamy z odrobiną wrzątku w słoiczku. Zakrywamy słoik i wstrząsamy do rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, laskę wanilii i agar agar. Dekorujemy wystudzone babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation