Kuchnia

Kuchnia fit

Kapusta w piekarniku duszona - MniamMniam.pl

glowka kapusty, taka okolo 1 kg
duza marchewka, pokrojona na grubsze talarki
duza cebula, pokrojona w polplasterki
4 lyzki rosolku z kurczaka lub wody
2 lyzki dobrej oliwy
sol, pieprz
pokruszona papryczka chili (niekoniecznie)
Przepis

Reklama


Piekarnik rozgrzac do 180ºC. Plaskie naczynie ceramiczne o wymiarach 33x23cm posmarowac oliwa lub maslem.

Kapuste obrac z wierzchnich lisci, umyc i pokroic na osemki, ulozyc w jednej warstwie w przygotowanym naczyniu. rozrzucic po wierzchu cebule i marchew, skropic oliwa i rosolem, lekko osolic i popieprzyc. Przykryc szczelnie folia aluminowa i piec okolo 2 godzin.
W polowie pieczenia kapuste delikatnie odwrocic, sprawdzic czy plyn nie wyparowal cakowicie (w razie koniecznosci dodac odrobinke rosolu lub wody), przykryc z powrotem folia i dusic do miekkosci.
Po 2 godzinach, kiedy kapusta jest bardzo miekka, zdjac folie, zwiekszyc temperature piekarnika do 200ºC i jeszcze chwile piec do zrumienienia, moze 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation