Kuchnia

Kuchnia fit

Pasztet z ciecierzycy | Anna H.Niemczynow

a jedną małą foremkę pasztetu potrzebujemy:

puszkę ciecierzycy, nie odcedzać!!! (400g)
jedną cebulę – posiekać
8-10 suszonych pomidorków (bez oliwy) – posiekać
jedno jajko – surowe
łyżkę masła
dwie łyżki bułki tartej
łyżeczkę ostrej papryki w proszku
łyżkę koncentratu pomidorowego albo 2 łyżek keczupu
– ja użyłam keczupu
sól do smaku
Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera kielichowego, i rozdrobniłam na bardzo gładką masę. Składniki można wrzucić do garnka i rozdrobnić blenderem ręcznym. Masę doprawiłam do smaku solą i przełożyłam do małej keksówki, wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet najlepiej smakuje schłodzony. Jest wilgotny, i świetnie rozsmarowuje się na kanapce. Uwielbiam go jeść z plastrami ogórków konserwowych. Polecam wszystkim – prosto, szybko i smacznie.

Ściskam ciepło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation