Kuchnia

Kuchnia fit

Szarlotka orzechowa | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

100 g mąki owsianej bezglutenowej
75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek
75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
50 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
100 g oleju kokosowego (lub masła)
ok. 10 wiśni (w syropie / z kompotu / mrożonych)
2 łyżki wiórków kokosowych
ORAZ:
1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
DEKORACJA:
orzechy włoskie, laska cynamonu, mąka kokosowa
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka: Świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.
Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zrumieniony położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi, można posypać mąką kokosową i podawać z wiśniami.
WSKAZÓWKI

Zamiast bezglutenowej mąki owsianej można użyć mąki orkiszowej (ta już zawiera gluten, ale jest zdrowsza od pszennej). Można też samemu zmielić płatki owsiane na mąkę owsianą lub użyć płatków owsianych błyskawicznych (już bez mielenia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation