Kuchnia

Przepisy

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Składniki:
Pulpety:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- łyżka- dwie wody
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- mąka, olej do obsmażenia
Sos:
- litr wody
- kostka rosołowa
- biała część pora
- marchewka
- korzeń pietruszki
- pęczek kopru
- łyżka musztardy
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
Scones:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- dwie łyżki masła
- mąka wg potrzeby
- olej do smażenia

1. Zaczynamy od wstawienia sosu:

Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną.

2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów:

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni.
3. Wracamy do sosu:

Kiedy warzywa zmiękną musztardę, jogurt naturalny, mąkę i kilka łyżek wywaru na sos wymieszać w miseczce na gładką masę, wlać ją do garnka i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.

4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy stopniowo, na oko- tak aby uzyskać nieklejące się do ręki ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości jednego centymetra, wykrajać kółka szklanką. Scones smażyć na posmarowanej olejem patelni na złoty kolor.

Podawać z pulpecikami, lekko polane sosem koperkowym.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation