Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Sałatka

Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym
Boże NarodzenieDodatki do dańImprezowe menuLunchboxPrzekąski i przystawkiSałatkiUncategorizedWielkanoc
Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym
23 marca 2016
Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym

Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu i na stałe wejdzie w menu nie tylko na imprezy, ale też ot tak – na przykład na kolację 🙂
W najbliższym czasie przygotuję ją ponownie na Wielkanoc (i bez wątpienia na milion innych okazji) i każdemu polecam ją zrobić, najlepiej od razu z podwójnej porcji (albo i potrójnej-tak znika!:))
Przepis podsunęła mi Kasia z bloga Czarrna od kuchni i bardzo za to dziękuję! 🙂 w oryginale przepis na sałatkę z serem, szynką i ogórkiem podany jest z korniszonami, ale ja zrobiłam z ogórkami kiszonymi, bo po pierwsze bardzo je lubię (nie tylko w sałatkach), a po drugie miałam akurat pod ręką otwarty słój i nie musiałam lecieć do piwnicy. Jajek dałam o jedno więcej, a zamiast szynki wykorzystałam polędwicę sopocką.

Otrzymana w efekcie sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym to strzał w dziesiątkę! Genialne połączenie smakowe, które gorąco polecam, spróbuj!
Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym – na jakie okazje?

Ta sałatka to propozycja doskonała na święta, imieniny, urodziny, większe i mniejsze przyjęcia, wieczory z przyjaciółmi oraz ot tak – na kolację lub lunch do pracy – wystarczy zapakować w pudełko.
sałatka imprezowa

Składniki:
20 dkg sera żółtego
25 dkg szynki lub polędwicy sopockiej
kilka ogórków kiszonych
5 jajek
1 czerwona cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation