Kuchnia
Przepisy
Harissa, czyli pikantna pasta z papryczek chili, to bardzo popularny dodatek do dań arabskich. Stanowi część składową marynat, glazury do mięs, czy sosów. Podaje się ją nawet z pieczywem i innymi pastami jako starter, mający umilić oczekiwanie na danie główne.
½kg papryczek chili,
sok z 1 cytryny,
200ml oliwy z oliwek,
sól
UWAGA! Przed przygotowaniem Harissy zaopatrzmy się w lateksowe rękawiczki!
Papryczki dokładnie myjemy, po czym mielimy (razem z pestkami) dwukrotnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa, na sitku o najmniejszych oczkach. Do tej pracy należy bezwzględnie ubrać rękawiczki, gdyż sok z chili może nam dotkliwie i boleśnie poparzyć ręce! Zmielone papryczki smażymy na połowie oliwy, często mieszając, aż do odparowania płynu. Następnie dodajemy sok z cytryny, oprószamy solą, dolewamy resztę oliwy i całość zagotowujemy.
Harissę trzymać w małych słoiczkach, najlepiej zawekowanych, niekoniecznie w lodówce.Warto wiedzieć ponadto, że w każdym słoiczku oliwa powinna przykrywaćpastę– to znacznie zwiększy jej termin przydatności do spożycia.
Sos tysiąca wysp jest wspaniałym dressingiem do sałatek, kanapek i… fast foodów. Właściciele budek z hamburgerami szybko zaadaptowali go na swoje potrzeby i teraz raczą nim Nas przy każdej okazji. Pomyślicie pewnie: „skoro jemy te świństwa i nie czujemy żadnego specjalnego smaku to po co się męczyć i robić go samemu?”. Otóż, moi drodzy, spróbujcie przygotować taki sos w domu i sami oceńcie.
500g majonezu,
2 jaja na twardo,
2 ogórki konserwowe,
10 zielonych oliwek,
80g — 100g słodkiego sosu chili
Jaja ugotowane na twardo ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki i oliwki drobno siekamy. Całość dodajemy do majonezu i dokładnie mieszamy. Sos chili dodajemy powoli, stopniowo, najlepiej po jednej łyżeczce, po czym mieszamy dokładnie i próbujemy – i tak aż do uzyskania pożądanego smaku.
Sos koktajlowy to jeden z najprostszych w przygotowaniu, najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych sosów. Zawsze warto mieć słoiczek z nim w zanadrzu. Bardzo dobry do pieczywa (co udowodniły gruzińskie knajpki), do pizzy, czy jako dressing do sałatek. A sposób przygotowania – wręcz banalny.
300g majonezu,
100g ketchupu,
sok z połowy cytryny,
15ml syropu cukrowego (ewentualnie jedna łyżka stołowa cukru)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zostawiając sobie część soku z cytryny i syropu cukrowego. Dolewając po trochę to jednego, to drugiego regulujemy smak aż do uzyskania idealnej dla nas równowagi.
MA==