Kuchnia

coś smacznego

HISZPAŃSKA TORTILLA Z KASZANKĄ

SKŁADNIKI
(na 4 porcje)
1 kg ziemniaków
6 jajek
200 g kaszanki
1 cebula
1-2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać na początek 3 łyżki oleju.
Smażyć plasterki ziemniaków z obu stron, aż będą miękkie i zarumienione. Smażyć należy porcjami, aby wszystkie ziemniaki były dobrze usmażone. Podczas smażenia doprawiać ziemniaki solą.
Usmażone ziemniaki odstawić na talerz.
Cebulę pokroić w piórka. Kaszankę pokroić w kawałki. Na ten samej patelni na której były smażone ziemniaki rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucić cebulkę i poddusić ją przez chwilę, a następnie dodać kaszankę i smażyć całość przez ok. 3 minuty.
W czasie, gdy kaszanka będzie się smażyć, wbić jajka do miseczki i wymieszać je dokładnie.
Gdy kaszanka będzie już usmażona, dodać do niej usmażone uprzednio ziemniaki i wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić pieprzem.
Zawartość patelni zalać jajeczną masą, wymieszać kilka razy, aby jajka dokładnie pokryły ziemniaki i smażyć omlet przez ok. 3-4 minut aż jajka się zetną.
Na patelnię nałożyć duży talerz, obrócić patelnię do góry dnem aby tortilla znalazła się na talerzu. Szybkim ruchem zsunąć ją z talerza z powrotem na patelnię, aby usmażyła się również z drugiej strony.
Gotową tortillę ponownie ściągnąć na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation