Kuchnia

coś smacznego

Paszteciki z kapustą i grzybami

ok. 100 malutkich pasztecików

Farsz:
25g suszonych grzybów
3 łyżki masła do smażenia
2 duże cebule drobno pokrojone w kostkę
1 średnia główka białej kapusty (ważąca ok. 1/2 kg)
1/2 kg odsączonej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
bułka tarta (opcjonalnie)

Ciasto krucho-drożdżowe:

3 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
100-125ml śmietany 21% (6 -8 łyżek)
1 łyżeczka cukru

500 g mąki
1 i 1/3 łyżeczki soli
200 g masła

1 jajko
3 żółtka

Wierzch:
1 jajko lekko ubite
3 łyżeczki białego sezamu
3 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka nasion kminku

Farsz:
Grzyby namoczyć w wodzie przez min. 1 godz. Gotować w wodzie, w której się moczyły do miękkości (ok. 20 min). Zachować ok. 1/3 szkl wywaru. Grzyby odsączyć i drobno posiekać.
Białą kapustę drobno poszatkować i gotować przez ok. 15 min w dużej ilości lekko osolonej wody. Dodać dobrze odsączoną kapustę kiszona i gotować jeszcze przez 10 min. Odcedzić i odcisnąć. Ja jeszcze po ugotowaniu ponownie siekam obie kapusty.

Cebule zrumienić na maśle na dużej patelni. Dodać ugotowane kapusty, wywar grzybowy i grzyby oraz zmielony kminek i koper. Podsmażyć jeszcze przez 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby nadzienie było za rzadkie można dodać kilka łyżek zrumienionej na suchej patelni bułki tartej.

Ciasto krucho-drożdżowe:
Drożdże wymieszać ze śmietaną i z cukrem. Zostawić na ok. 20min, żeby zaczęły pracować. Mąkę posiekać z masłem. Dodać lekko ubite żółtka, całe jajko i drożdże. Zagnieść szybko ciasto tak jak na kruche (powinno być lśniące i dość miękkie). Przykryć je i zostawić do wyrośnięcia na blacie (na ok. 50-60 min) lub włożyć do lodówki na całą noc.
Jeśli ciasto nocowało w lodówce to następnego dnia należy je z niej wyjąć i zostawić na blacie na ok. 1 i 1/2 - 2 godz, żeby doszło do temperatury pokojowej.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Układać w odległości 5 cm od brzegu ciasta wałek z nadzienia i zawijać ciasto wokół niego dobrze dociskając palcami złączenie. Odciąć cały wałek ciasta i położyć go na blacie złączeniem do dołu. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką sezamu, czarnuszki i kminku. Pozwolić pasztecikom nieco podrosnąć (zwykle jak kończymy szykować 2-gą partię to pierwsza jest gotowa do wstawienia do piekarnika).
Piec przez ok. 20 min lub aż paszteciki się ładnie zrumienią z wierzchu.

Źródło: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/12/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-kapusta-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation