Kuchnia

Jedzenie

skoraq cooks: Wegańska tarta z pastą fasolową, brukselką i granatem / Vegan tart with red beans, brussel sprouts and pomegranate

Składniki na tartę o średnicy 24cm scroll down for English version
Inspiracja:klik
1,5 szklanki mąki
0,25 szklanki oliwy z oliwek
0,25 - 0,5 szklanki wody - tyle ile ciasto z
0,75 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie do tarty
Inspiracja: Vegetarian Times, Nov 2013
ok 300 g brukselki - obranej z wierzchnich liści, z odrojona łodygą, przekrojonych na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości
400 g czerwonej fasoli namoczonej wcześniej i ugotowanej własnoręcznie, lub fasoli z puszki odsączonej z zalewy
nasiona z ćwiartki granatu
ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
cukier, sól i pieprz do smaku


1. Szybko wymieszaj mąkę z oliwą aż do uzyskania grudek
2. Dodaj bardzo zimną wodę i wyrób kruche ciasto. Dodaj najpierw mniejszą ilość i potem dodawaj po łyżeczce, o ile zachodzi taka potrzeba. Ciasto powinno być wilgotne, tak aby dało się ulepić z niego kulę, ale nie może też się lepić do rąk.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
4. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
7. Odstaw na kilka chwil do ostygnięcia y
8. Zmiksuj fasolę na gładką pastę wraz z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem
9. Na gorącej oliwie z oliwek podsmaż brukselkę. Dopraw koniecznie solą i cukrem, żeby brukselka nie była gorzka.
10. Rozsmaruj puree fasolowe na lekko ostudzonej tarcie
11. Na paście fasolowej rozłóż smażoną brukselkę
12. Posyp nasionami granatu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation