Kuchnia

Kawusia i Kakao ☕

Profiteroles al caffè in coppa

Skladniki na bignè;

100 gr masla
250 ml wody
150 gr maki
szczypta soli
1 lyzeczka cukru
4 jajka

Wykonanie:

Wlac wode do garnka, dodac maslo i sol. Zagotowac. Zdjac z ognia, dodac make i cukier. Szybko mieszac, az powstanie jednolita gesta masa. Garnek powstawic na malym ogniu i mieszac az postanie kula. Odstawic do wystygniecia, dodawac po jednym jajku. mieszajac. Duza lyzka formowac kulki i klasc na blasze wylozonej papierem. Wstawic do piekarnika 200 stopni na 20-25 minut. . Bigne sa gotowe kiedy sa dobrze przyzlocone.

Skladniki na garsz bigne:
250ml smietanki 36%
cukier puder

Po prostu ubic i nafaszerowac bigne strzykawka.

Skladniki na la crema al caffè
3 zoltka
500 ml mleka
130 gr cukru pudru
laska vanilii
50 gr maki
3 lyzki kawy rozpuszczalnej
200 gr bitej smietany
250 gr mascarpone
cacao gorzkie do posypania

Podgrzac mleko z laska vanilii. Zdjac z garnka przed wrzeniem. Odstawic na 20 min, otworzyc laske wanilii, zamieszac aby ziarenka wyplyneli. Wyjac laske. Rozpuscic kawe w mleku.
Zmiksowac zoltka z cukrem, dodac make, dodawac po trosze mleko.
Wstawic na maly ogien, mieszac az powstanie krem. Odstawic do przestygniecia. Ubic smietane i dodac. Nastepnie dodawac mascarpone.

Nakladac do wysokiej szklanki po kolei : krem, bigne, obsypac lekko kakao, znow krem, bigne , krem i kakao :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation