Kuchnia
Obiad
POLĘDWICA WELLINGTON
Składniki:
250-300 g polędwicy wołowej, najlepiej środkowa część
300 g grzybów – borowików, pieczarek (świeżych lub rozmrożonych)
1 gałązka tymianku
masło klarowane do smażenia
olej do smażenia
musztarda dijon
pieprz, sól
150 g szynki parmeńskiej w plastrach
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
Składniki na naleśniki:
250 ml mleka
2 jajka
110-150 g mąki pszennej typ 450
sól
masło klarowane do smażenia
Na sos:
1 cebula
1 marchew
½ selera
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
liść laurowy
150 ml czerwonego wina
1 łyżka zimnego masła
Dodatkowo:
kilka ziemniaków na purée
śmietana 30%, masło
warzywa sezonowe (np. marchew, brokuły, szparagi)
sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA NA NALEŚNIKI:
Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe za pomocą blendera lub trzepaczki tak, aby nie posiadało grudek i było gładkie. Odstaw na czas przygotowania grzybów i polędwicy.
KROK 2. GRZYBY:
Grzyby pokrój i włóż do blendera – zmiksuj. Masę wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj i smaż do momentu, aż woda z grzybów odparuje. Następnie odstaw do całkowitego ostudzenia.
KROK 3. SMAŻENIE POLĘDWICY:
Wołowinę przypraw obficie solą i pieprzem. Na bardzo gorącej patelni rozpuść masło klarowane pół na pół z olejem i obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z mięso z każdej strony. Odłóż na tackę i dopóki jest jeszcze gorące, posmaruj dokładnie, ze wszystkich stron musztardą, by wchłonęła się w czasie gdy mięso będzie stygnąć.
KROK 4. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW
Na rozgrzanej patelni roztop masło klarowane i usmaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
KROK 5. SKŁADANIE:
Folię spożywczą rozwiń na blacie lub desce do krojenia. Ułóż na niej, na zakładkę, plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Na tak ułożoną szynkę rozsmarowuj ostudzoną masę grzybową. Na tym ułóż, na samym środku wołowinę i całość ciasno zawiń, przy pomocy folii w „pakunek”. Włóż do lodówki na około 15-20 minut.
KROK 6. SOS:
W czasie, kiedy ”pakunek” jest w lodówce przygotowujemy sos. Na patelnię po smażeniu polędwicy wrzuć cebulę, marchew, seler pokrojone w kostkę oraz zioła: tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Przesmaż i po kilku minutach wlej czerwone wino. Gotuj, aż alkohol odparuje, a smaki połączą się. Zredukuj, gotując do połowy objętości, odcedź przez sitko, dodaj trochę zimnego masła, aby zagęścić. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem
KROK 7. PURÉE ZIEMIACZANE:
Zagotuj wodę na ziemniaki, posól. Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki, Wrzuć do gotującej się wody. Gotuj do miękkości. Odcedź, sporządź gładkie i puszyste purée z dodatkiem śmietany i masła.
KROK 8. SKŁADANIE II i PIECZENIE:
Rozwiń ciasto francuskie i bardzo lekko rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Na środek połóż naleśnika. Pakunek z polędwicą wyjmij z lodówki, odwiń z folii spożywczej i ułóż na naleśniku.
Ciasto zawiń wokół mięsa bardzo dokładnie. Nadmiar odetnij. Pakunek ułóż tak, aby miejsce łączenia ciasta znajdowało się na dole. Wierzch bardzo lekko natnij w kratkę lub poprzeczne paski i całość przesmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30-40 minut.
KROK 9. WARZYWA:
Kiedy mięso się piecze, oczyść i zblanszuj warzywa w osolonym wrzątku. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, lekko oprósz pieprzem i solą, smaż przez chwilę tak, aby pozostały lekko chrupiące.
KROK 10. WYKOŃCZENIE DANIA:
Wyciągnij polędwicę z piekarnika. Na talerzu ułóż puree, warzywa oraz polędwicę w cieście francuskim. Oblej sosem po talerzu dookoła.
MA==