Kuchnia

Obiad

Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej

Składniki:

2 niewielkie filety z kurczaka
ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej
3 ząbki czosnku
2 garści świeżego szpinaku
1/3 kostki sera feta
świeżo zmielona sól ( u mnie różowa himalajska)
świeżo zmielony pieprz czarny
kawałeczek masła

Wykonanie:

Filety umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Szpinak również wypłukać i poodrywać grube ogonki. Każdy filet ponacinać w poprzek i oprószyć solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałeczek masła
rozpuścić,dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i smażyć chwilkę. Następnie dodać szpinak i smażyć go kilka minut co jakiś czas mieszając. Gotowy szpinak wyłożyć do miski, dodać ser feta, odrobinę pieprzu i wszystko razem wymieszać przy pomocy widelca. Szczeliny w filetach wypełnić szpinakiem z serem i ułożyć na porozkładanych plastrach szynki parmeńskiej, którymi należy owinąć całego fileta.
Na rozgrzanej patelni już bez dodawania żadnego tłuszczu obsmażyć z każdej strony,a następnie przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 -25 minut.

http://blondynkagotuje.blogspot.com/2016/03/filet-z-kurczaka-ze-szpinakiem-w-szynce.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation