Kuchnia

Zupy i kremy

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Składniki:
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- ćwiartka selera
- mała cebula
- ok. 150 g czerwonej soczewicy
- ok. 330 ml domowego przecieru pomidorowego (można zastąpić pomidorami z puszki)
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka
- jogurt do podania

Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy marchewkę, seler, cebulę. Chwilkę gotujemy, dodajemy umytą soczewicę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy sok pomidorowy, przyprawy. Całość blendujemy. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą zupkę, dodajemy do zmiksowanej zupy śmietanę i całość chwilkę gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu i oprószoną papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation