Kuchnia

Zupy i kremy

Krem z zielonego groszku


Składniki:

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
- 2 szklanki bulionu warzywnego (więcej, jeżeli wolisz rzadszą konsystencję)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
- pieprz cayenne (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i gotuj do miękkości, około 7-10 minut. Dodaj czosnek i duś go z całością około 1 minuty. Po tym czasie wsyp zielony groszek i dolej bulion warzywny. Kiedy bulion się zagotuje, gotuj jeszcze na średnim ogniu przez około 10 minut.

Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa będzie dla ciebie za gęsta, dolej więcej bulionu.

Dopraw solą i pieprzem, udekoruj natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostre potrawy, posyp wierzch odrobiną pieprzu cayenne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation