Kuchnia

Zupy i kremy

Zupa z kurczaka z chili

Składniki:
500 g kawałków kurczaka
3-4 małe papryczki chili
3-4 łyżki soku z limetki
2 łyżki sosu rybnego
1 ½ l wody
2 łodygi trawy cytrynowej
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
1 pęczek tajskiej bazylii

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić na kawałki po czym zalać go wodą, dodać jeszcze całe chili, trawę cytrynową, cukier oraz posiekany czosnek.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 5 minut po czym odszumować i gotować kolejne 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odstawić zupę do ostygnięcia, trawę cytrynową wyjąć a meso oddzielić od kości i włożyć z powrotem do zupy.
Całość podgrzać i doprawić do smaku solą oraz sosem rybnym.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation