Kuchnia

coś słodkiego :D

Migdałowe florentynki

Składniki: (na około 16 Florentynek, o średnicy 6 cm)
140 g migdałów w płatkach
1 białko z dużego jaja
40 g cukru pudru
skórka otarta z połowy pomarańczy

dodatkowo:
papier do pieczenia
odrobina oliwy do posmarowania papieru

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Białko wymieszać z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z płatkami migdałowymi.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko go nasmarować oliwą. Na papier nakładać po 1 łyżce masy migdałowej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe „placuszki”.*

*Uwaga: Formowanie Florentynek jest chyba najtrudniejszą częścią procesu przygotowania. Wymaga trochę cierpliwości i dokładności. Trzeba się starać aby „placuszki” były maksymalnie płaskie i bez „szpar”

Piec 10-20 minut, do czasu aż Florentynki będą ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku. (Uwaga: Ciasteczka trzeba bardzo uważnie obserwować w czasie pieczenia! Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości ciasteczek oraz stopnia nagrzania piekarnika. Nie można dopuścić do tego aby ciasteczka się przepiekły, bo będą gorzkawe, ani żeby były niedopieczone, bo wtedy nie będą chrupiące.)

Po wyjęciu z piekarnika POZOSTAWIĆ DO CAŁKOWITEGO WYSTYGNIĘCIA! Ciasteczka nabierają „chrupkości” dopiero gdy są całkowicie wystudzone i „wyschnięte”.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation