Kuchnia

coś słodkiego :D

Muffinki marcepanowe z migdałami :D

Składniki na 12 muffinków:
175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
260 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
200 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać do połączenia składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation