Kuchnia

Obiadowo

Męskie Wypieki

Szybkie curry z rybą
Szybkie curry z rybą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Szybkie curry z rybą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

100 g białej ryby typu leszcz, barwena, pokrojone w kostkę
8 krewetek tygrysich, surowych, obranych
4 przegrzebki
1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego imbiru
1 łyżeczka kuminu, kolendry, garam masala
3 ząbki czosnku, starte
1 zielona chilli, posiekana
8 listków curry
200 g mleczka kokosowego z puszki
opcjonalnie szczypta soli
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
chlust oleju z orzeszków ziemnych
kawałek świeżego imbiru, obranego i startego
1 cebula, pokrojona w plasterki
puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
sok z cytryny
pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
chapatis

Sposób przygotowania:

Nasmaruj rybę i owoce morza szczyptą każdej z przypraw i odstaw na bok.
Rozgrzej dużą patelnię, wlej olej z orzeszków ziemnych i szybko podsmaż czosnek, imbir i chilli. Dodaj przyprawy i smaż przez kilka minut aż składniki uwolnią aromat.
Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj curry i trochę soli i pieprzu. Dodaj pomidory i smaż przez 5 minut, wlej mleczko kokosowe i gotuj przez 15 minut.
Spróbuj curry i dopraw do smaku w razie potrzeby sokiem z cytryny i szczypta cukru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej drugą patelnię, wlej i rozgrzej olej. Wrzuć rybę i krótko obsmaż obracajac tylko raz aby się nie rozpadła. dodaj sos z pierwszej patelni i delikatnie obłóż nim rybę.
Duś przez kilka minut, dodaj świeżą kolendrę. Wlej do miseczek i daj do każdej z nich po łyżce jogurtu i świeżej kolendry. Podawaj z chapatti.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation