Kuchnia

Sałatki i surówki przepisy

Nasz domowy pomysł na surówkę z kapusty pekińskiej.
============================================

Składniki na zdjęciu ( kapusta ważyła ponad 1 kg )

Odkroić piętkę kapusty ( nie będzie nam potrzebna ), przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę na 4 części także wzdłuż - następnie kroimy w poprzek na 0,5-1.0 cm paseczki - przekładamy do dużego garnka lub miski, solimy i mieszamy ( odstawiamy na 15 - 20 minut ).
Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach - pokroić koperek 1 lub 2 pęczki.
Z kapusty po 20 minutach odlać wodę - dodajemy marchewkę, jabłko, koperek, 1 małą lub dużą puszkę kukurydzy, 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy, 3-4 łyżki majonezu i pieprz.

Osobiście najbardziej smakuje mi z olejem rydzowym ( dodaje wtedy grzanki ze swojego chleba, kaszę bulgur lub komosę ryżową ) zamiast majonezu i musztardy, ale rodzina woli inaczej i czasami muszę podporządkować się większości
Emotikon smile

Mam nadzieję że surówka ta często będzie gościć na waszych stołach - Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation