Kuchnia

Sałatki i surówki przepisy

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z JABŁKIEM I ORZECHAMI

Składniki:
30 dag filetów śledziowych (około 3 płaty)
pieprz
cynamon
5 dag pora
ocet balsamiczny
10 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
2 dag orzechów włoskich
¾ szklanki oleju

Sposób wykonania:
Filety śledziowe (matiasy) zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, następnie wypłukać, osuszyć i pokroić w ukośne paski. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Dodać kilka kropli octu balsamicznego i wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Orzechy włoskie pokroić.
W przezroczystej salaterce układać warstwami wcześniej przygotowane składniki: połowę matiasów, posypać je szczyptą pieprzu i cynamonu, następnie rozłożyć połowę pora, jabłek i orzechów włoskich. Dalej pozostałe matiasy, posypać je szczyptą pieprzu i cynamonu, potem pozostały por, jabłka i na koniec orzechy włoskie. Całość zalać olejem i włożyć do lodówki na około 24 godziny (lub więcej, aby się przegryzły).
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation