Kuchnia

papu

Kluski leniwe (na słodko)

Składniki (na 1-2 porcje):
250 g twarogu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
ziarenka z 1/4 łaski wanilii
masło, bułka tarta, cukier brązowy i cynamon do podania

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mąki, jajko, sól i wanilię i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
Z ciasta formujemy wałeczki (pomagamy sobie jeśli potrzeba mąką), tniemy na kawałki i wrzucamy do wody.
Gotujemy do wypłynięcia plus ok. 1 minuty.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, bułkę tartą i szczyptę cynamonu. Gdy składniki będą rumiane, dodajemy ugotowane kluski.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation