Kuchnia

papu

Ciasto z gruszkami
Składniki na ciasto:

4 gruszki ( raczej twarde )
150 g przesianej mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
100 g drobnego cukru
150 g miękkiego masła
2 jajka
Składniki na syrop:

750 ml wody
200 g cukru
1 laska wanilii


Wykonanie:

Wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i ziarenka wanilii, podgrzej. Kiedy cukier się rozpuści, włóż do powstałego syropu obrane ze skórki gruszki. W razie potrzeby dolej wody, aby przykryć owoce. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj powolutku przez 25 minut.
Po tym czasie przełóż gruszki na papierowy ręcznik. Kiedy wystygną, przekrój je na pół i wyjmij pestki.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Foremkę wysmaruj masłem i posyp mąką.
Wymieszaj mikserem wszystkie składniki ciasta, aby powstała jednolita masa.
Wyłóż masę na dno foremki, a następnie na wierzchu ułóż połówki gruszek, wciskając w ciasto ich dolną część ( jak na zdjęciu ).
Piecz około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation