Kuchnia

PRZEPISY

Moje Wypieki | Kruche z rabarbarem i malinami

Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
180 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować, do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można też zagnieść ręcznie: mąkę, zmielone migdały i zimne masło posiekać szybko nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami na kruszonkę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nadzienie rabarbarowo - malinowe:
500 g rabarbaru, pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)
200 g malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy)
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła owoce.

Wykonanie

Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.

Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowo - malinowe, wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 - 45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można oprószyć cukrem pudrem lub podawać ciepłe kruche ciasto z lodami jogurtowymi.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation