Kuchnia

PRZEPISY

SKŁADNIKI

4 PORCJE
800 g filetów z kurczaka (3 - 4 pojedyncze filety)
1 łyżka masła
250 g pomidorków koktajlowych
NADZIENIE
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 małej cukinii (150g)
1 łyżeczka tymianku
8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/3 szklanki tartego sera żółtego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PANIERKA
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z kostek i błonek, rozbić na cieńsze filety o grubości ok. 1 cm. Większe filety przekroić na pół. Doprawić solą, pieprzem i wysmarować łyżką oleju z suszonych pomidorów.
Nadzienie: na patelni na 2 łyżeczkach oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać startą cukinię i smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką pietruszki, tartym parmezanem i serem.
Na każdym filecie z boku ułożyć pasek nadzienia z cukinii, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Zawinąć roladkę, końce podwinąć pod spód, spiąć wykałaczkami. Polać roztopionym masłem i obtoczyć w mieszance bułki tartej i tartego parmezanu.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, obłożyć przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi doprawionymi solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec przez 30 minut.
PROPOZYCJA PODANIA

Ziemniaki
Fasolka szparagowa z SOSEM MUSZTARDOWYM (fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, polać sosem, udekorować natką)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation