Kuchnia

desery

Tiramisu - deser lekki a bardzo modny

4 żółtka
4 czubate łyżki cukru
30 dag serka mascarpone lub zwykłego serka tłustego a mało kwaśnego, o bardzo jedwabistej fakturze
20 podłużnych, kruchych biszkoptów
2 szklanki okropnie mocnej, gorzkiej kawy
2 łyżki prawdziwego kakao [można zastąpić czekoladą w proszku]
2 łyżki likieru amaretto lub jakiegoś innego o mocnym aromacie - doskonałe efekty daje... malibu

W zasadzie bardzo to prosty deser w wykonaniu.

Najpierw zaparzam bardzo, ale to bardzo mocną kawę. Kiedy kawa stygnie czas na utarcie żółtek z cukrem - ucieram je mikserem na średnich obrotach - trwa to dosyć długo - żółtka powinny zamienić się na jedwabisty krem, a cukier zupełnie rozpuścić. Do żółtek dodaję serek i dosyć delikatnie mieszam.

Jeśli kawa już wystygła [powinna być zupełnie zimna] czas na finisz.

Do kawy dodaję likier i zanurzam w niej na moment biszkopty. Mokre biszkopty układam jedną warstwą w naczyniu [można również użyć do tego pucharków] i na nie wykładam połowę masy jajowo - serkowej. Na tę masę kładę ponownie pomoczone w kawie biszkopty, zaś na nie układam pozostałą warstwę kremu.

Całość posypuję kakao lub kawą.

Deser nabędzie smaku po około 2 godzinach bytności w lodówce.

Proste, nieprawdaż?

I podobno bardzo pyszne....

Zdjęcie: Anusiaczek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation