Kuchnia

desery

NutriStrefa: Tiramisu

Składniki (4 porcje)

Biszkopt:

2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej typ 750
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru Diamant
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

400g serka homogenizowanego naturalnego
3 żółtka
3 białka
2 łyżki cukru pudru Diamant
kakao naturalne gorzkie
2 łyżeczki mocnej kawy do namaczania biszkoptu
aromat migdałowy
szczypta soli

Przygotowanie:

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do ubitych białek z żółtkami. Najlepiej będzie mieszać je na najniższych obrotach miksera, aby białka nie opadły. Na sam koniec dodajemy łyżkę gorącej wody i mieszamy. Biszkopt wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.
Masa: żółtka ubić wraz z cukrem na puszystą i lekką masę. Następnie do masy z żółtek dodajemy serek homogenizowany i dokładnie miksujemy. Dodajemy aromat. Odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa nieco zgęstniała. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Białka mieszamy z masą żółtkowo-serkową.
Wystudzony biszkopt kroimy w paski na kształt typowych biszkoptów do tiramisu bądź kruszymy go. Kawę zaparzyć, wystudzić ją. Przygotować 4 szklanki. Na dno szklanek układać biszkopty maczane w kawie lub rozkruszony biszkopt polewać kawą już w szklance. Następnie biszkopty posypać kakao, włożyć masę z serka. Kolejne warstwy układać tak samo. Wierzch posypać obficie kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation