Kuchnia

wypieki

Przepis na Kokos i toffi

Składniki na biszkopt:

6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
1 1/3 szklanki* drobnego cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy i delikatnie wymieszać (robię to na najniższych obrotach miksera).

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 175°C przez ok 30 – 35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić. Przełożyć masą kokosową.

Masa kokosowa:

3 szklanki mleka (750 ml)
350g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
250g masła (dałam 200g)
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.

Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć.

Masa toffi:

1 puszka gotowej masy krówkowej w temperaturze pokojowej (użyłam swojej ulubionej masy z Gostynia, puszka 510g)
200g masła
Dodatkowo:

200g grubo posiekanych orzechów włoskich
Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Jeśli masa wyda Wam się zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia. Unikniecie wtedy ‘spłynięcia’ masy z biszkoptu. Masę toffi posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie (masa kokosowa) Wsadzić do lodówki i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje dnia następnego.

*szklanka = 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation