Kuchnia

wypieki

BISZKOPT KAKAOWY

6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąki oraz kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku zmniejszając obroty na średnie. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy suche składniki w kilku niewielkich porcjach. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej nam opadła podczas dodawania suchych składników. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczony blat lub podłogę z wysokości około 30 cm. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Biszkopt jeszcze lekko ciepły odwracamy góra do dołu i zostawiamy, aby warstwa się wyrównała. Kroimy w zależności od potrzeb na 2,3 lub 4 blaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation