Kuchnia

wypieki

Krem czekoladowy z nutellą
Składniki:
- 200 g. śmietany kremówki 36 %
- 1 śmietan – fix
- 250 g. nutelli
- 1 kostka masła śmietankowego (200 g.)
- 1 budyń czekoladowy na 3/4 l. mleka
- cukier
- mleko

Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy mocno schłodzoną śmietanę i ubijamy ją przez chwilę mikserem, aż będzie lekka, puszysta i zgęstnieje na tyle, że po odwróceniu garnka do góry nogami śmietana nie wypadanie (jeśli krem ma dłużej poleżeć dodajemy 1 śmietan – fix).
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując 1 szklankę mleka i 1 łyżkę cukru), a następnie odstawiamy go do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło dokładnie ucieramy mikserem, aż nabierze puszystości, następnie dodajemy do niego nutellę i ubijamy masę jeszcze przez chwilę, aż oba składniki się dokładnie połączą, a masa będzie gładka i jednolita.
Do masy maślano – nutellowej dodajemy stopniowo (w 3 – 4 partiach) zimny budyń i ucieramy masę, aż oba składniki się dokładnie połączą. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie wmieszujemy ją do masy, łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Gotowy krem możemy włożyć na chwilę do lodówki, wtedy będzie bardziej elastyczny i łatwiejszy przy przekładaniu tortu lub dekoracji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation