Kuchnia

wypieki

Tort Wiśniowa Pokusa

Ciasto czekoladowe :
1 ¾ szklanki mąki
2 szklanki cukru
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki naturalnej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Kremy:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru
120 g gorzkiej czekolady
200 g mrożonych wiśni

Galaretka wiśniowa:

4 kopiate łyżki konfitury wiśniowej
200 g mrożonych wiśni
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
100 ml wiśniówki
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Przygotować 3 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.


Kremy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i podzielić na dwie równe porcje. Do jednej wmieszać rozpuszczona czekoladę. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru i zmiksować. Przygotowane kremy wstawić do lodówki.

Galaretka:

Wiśnie rozmrozić w dużej misce. Odsączyć z powstałego soku, pozostawiając go do galaretki.

200 g rozmrożonych wiśni wymieszać z konfiturą, sokiem, wiśniówką i żelatyną.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę musu czekoladowego, wyłożyć 200 g wiśni i przykryć je pozostałym musem. Na mus czekoladowy położyć drugi blat i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Przykryć ostatnim blatem i posmarować galaretką. Tort chłodzić w lodówce całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation