Sport i fitness

Dieta, zdrowe odżywianie

Otręby- właściwości, rodzaje. Jak jeść otręby?

Otręby to produkt uboczny przemiału wszelkich zbóż. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Kiedyś traktowane jako „odpad”, współcześnie doceniane są za swoje wartości dietetyczne.

W sklepach można znaleźć popularne otręby pszenne i żytnie, a także orkiszowe, gryczane, owsiane i ryżowe - rodzajów jest sporo, co wprowadza trudności w wyborze tych odpowiednich.

Najbardziej smakowicie wyglądają otręby granulowane z dodatkami smakowymi, aromatyzowane. Zawierają one jednak sporo cukrów oraz niezdrowych tłuszczów, przez co nie są najlepszym wyborem.

Zdecydowanie lepiej spożywać te najprostsze i naturalne. Każdy rodzaj ma nieco inne właściwości – poznajmy je.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation