Kuchnia

Pierogi, makaron, kopytka i pizza

Placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach- jako dziecko jadłem tylko z posoloną śmietaną, teraz wolę z gulaszem i domową jarzynką z marchewki i papryki lub śmietaną i cukre

1,5 kg marchwi przed obraniem
1 duża lub 2 małe cebule
1 duża czerwona papryka ( ja daje 2 średnie czerwoną i żółtą )
200 g przecieru pomidorowego
200 g ketchupu
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu jabłkowego
0,5 szklanki oleju ( używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno firmy Gałkowski )
1 łyżka soli
pół łyżki pieprzu czarnego zmielonego
- Marchew obrać, pokroić i wrzucić na wrzątek - od momentu jak się zacznie gotować 3-4 minuty i odsączamy.
- Cebulę i paprykę kroimy w piórka - mieszamy z pozostałymi składnikami i zagotowujemy, dodajemy wtedy marchewkę i znów zagotowujemy.
- Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut
Uwagi : Jeżeli waga marchewki będzie 1,5 kg po obraniu trzeba dodać trochę więcej oleju i ketchupu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation