Kuchnia

kulinaria

Mus czekoladowy

Na 6 porcji:
500 ml śmietanki do ubijania
150 g dobrej, ciemnej czekolady
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
3 łyżki brązowego cukru
3/4 łyżeczki agaru
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na miękką pianę.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 130 g czekolady, mieszamy dokładnie z żółtkami. Ciepłą mieszankę łączymy z ubitą śmietaną - mikserem lub w robocie kuchennym.
Pozostałe 20 g ścieramy na grubej tarce, odstawiamy w suche i chłodne miejsce, aby nie stopniała.
Z cukru i 60 ml wody przygotowujemy syrop - składniki umieszczamy w rondelku na średnim ogniu. Rozpuszczamy cukier w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie, zagotowujemy i dodajemy agar. Agar musi się przegotować, aby zadziałał. Wrzący syrop wlewamy do białek po ściance naczynia ciągle ubijając. Ubijamy tak długo aż piana będzie się ciągnąć za mieszadłem.
Ubite białka dodajemy do mieszanki śmietany i czekolady. Gdy całość ładnie się połączy przekładamy do 6 naczyń. Dekorujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby mus stężał. Polecam! :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation