Kuchnia

kulinaria

Mhmmm... Ciasto 3 BIT... najlepsze... - duża blacha | Moja DelicjaMoja Delicja



600 g herbatników petit beurre
600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego
3 szklanki mleka
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
125 g masła
4 jaja
4 płaskie łyżki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
600 ml śmietanki kremówki 36 %
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem.

Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników.
Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą z herbatników.

Przygotować budyń:
Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier.
Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek.

Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć folią spożywczą, a gdy ostygnie schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście :)

Na drugi dzień ciasto odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić i serwować :)
Ciasto przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nie ogrzane do temperatury pokojowej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation