Kuchnia

kulinaria

Cytrynowe poduszeczki


Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, aromatycznie cytrynowe maleństwa, szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada.

Źródło: cytrynowe poduszeczki


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 80 g miękkiego masła
- sok i skórka z 1/2 cytryny ( następnym razem dam więcej )
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia


Miękkie masło zmiksować z jajkami, śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto, schłodzić w lodowce 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, pokroić je w paski, a następnie w kwadraciki.

Smażyć na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w cukrze pudrze.


Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation